Houd ajb rekening met een maak/levertijd van ca. 4 - 6 weken

CODA Paper Art 2015 is begonnen. In deze tweejaarlijkse expositie laten Nederlandse en internationale papierkunstenaars hun werk zien. Er zijn sieraden, sculpturen en installaties. Abstract en figuratief werk. Gemaakt volgens verschillende papiertechnieken. Veel interessante en prachtige stukken in wederom een fijne overzichtelijke tentoonstelling. Wat mij betreft is CODA Paper Art een Coda Papier Feest. In dit artikel lees je over 7 van mijn favoriete werken.

Vouwen: Complexe papierstructuren van Richard Sweeney

Het is bijna altijd wit, meestal gevouwen, toch met ronde vormen en altijd adembenemend. Het werk van de Britse papier kunstenaar Richard Sweeney. Ik volg deze man al heel lang en ik zag er dan ook enorm naar uit om zijn werk met eigen ogen te bekijken. Er hangt een groot werk; een installatie van papier gevouwen in regelmatige dal- en bergvouwen. Opgehangen in een golvende beweging. Het werk is prachtig! Het beweegt en lijkt te ademen. Aan de muur nog twee kleinere ingelijste papierstructuren. Ook erg mooi. Ik had er wel meer van willen zien. Gelukkig is er ook nog zijn website.

Laser cutting: Papieren glas en loodramen van Eric Standley

De werken zijn klein, maar diep. De kunstwerken bestaan uit meer dan 100 lagen papier. Standley knipt deze lagen niet met de hand; hij maakt gebruik van lasersnijtechniek. Het is spannend om ‘in’ het werk te kijken naar wat lijkt oneindigheid.


Kijk ook even dit interessante filmpje op zijn website. Eric vertelt zelf over zijn werk en je ziet hoe de verschillende lagen op elkaar liggen.

Quilling: Dwarsdoorsnedes van het menselijk lichaam van Lisa Nilsson

4 werken waarin je dwarsdoorsnedes ziet van het menselijk lichaam. Super interessant en tegelijk super mooi gedaan. Werken om heel lang naar te kijken. Simpel gezegd is quilling een techniek waarbij je rolletjes maakt van papier, die je vervolgens op een bepaalde manier assembleert. In CODA 4 bijzondere anatomische lessen. Je ziet holtes, weefsels kraakbeen… Kijk zelf maar of je herkent wat er op onderstaande foto is afgebeeld.

Drie dimensionale knipkunst: Galaxy cluster en Anatomic van Andy Singleton

Wat je noemt: eye candy! Singleton kerft, snijdt, vouwt, en construeert zijn kunstwerken met de hand. Hij is geïnspireerd door natuurlijke vormen en patronen. “I love looking at cloud formations and I have a great view from my studio of a great natural landscape, which are the rolling hills and churning clouds of Yorkshire.


Behalve ‘Galaxy cluster’: een indrukwekkend 3D werk van zwart geknipt papier en ‘Anatomic’, een vaatstelsel, zijn er nog twee andere werken te bewonderen in Apeldoorn. In deze video zie je Singleton aan het werk.

Paper gourd craft: Bustes van Li Hongbo

In eerste instantie heb je niet door dat deze beelden van papier zijn, laat staan dat ze kunnen bewegen. Toch kunnen de beelden bewegen, uitstrekken, rekken, spreiden en buigen. De bustes bestaan uit duizenden lagen papier, aan elkaar gelijmd als een grote bijenkorf. Fascinerend!

De techniek, -paper gourd craft-, stamt van oude Chinese lampionnen die gebruikt werden bij feesten en bruiloften. Li Hongbo vroeg zich af of hij deze techniek kon gebruiken om kunst te maken…
Ik kende het werk van deze artiest al van de vele video’s die op het internet te vinden zijn. Hier een link naar filmpje, waarin Li Hongbo in zijn werkplaats vertelt over zijn werk. Het is fantastisch om zijn werk nu ook in het echt te zien!

Ten slotte: het openingsstuk van Coda paperart 2015: Edelhert van Himanshu Agrawal

Dit edelhert van Himanshu Agrawal is maar liefst 6 meter hoog. En dat is ook waar deze sympathieke origamist uit India om bekend staat: origami werk in enorme afmetingen. Ik heb een foto van zijn eigen Facebookpagina gebruikt, want ik vind het zo leuk dat hij daar zelf op staat én dan zie je goed hoe enorm groot het werk is.

Nog veel meer toppers

In dit artikel is vanwege de leesbaarheid slechts plaats voor 7 hoogtepunten. Maar neem vooral zelf een kijkje in Apeldoorn, want er is nog veel meer moois. Ik noem even kort en onvolledig: prachtige driedimensionale postzegels, beelden van karton, een prachtige Japanse kast van papier…
De expo is niet te groot en niet te klein, zodat je echt goed je aandacht kan houden bij alle fantastische werken.

P.S. Danielle Origami Lampen in Coda museum winkel

Als je geheel en al papier-geinspireerd de expositie verlaat, neem dan vooral ook een kijkje in de CODA museum winkel. Ter gelegenheid van Paper Art staan en hangen daar een aantal Danielle Origami Lampen. In de vitrine de ‘Idris op driepoot’ in 3 verschillende kleuren en daarboven hangen 3 Discus modellen.

CODA Paper Art 2015 loopt nog tot 25 oktober 2015.
Meer info: www.coda-apeldoorn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?
Stuur mij een WhatsAppje!