Op 14 juni 2018 mocht ik een lezing houden en een workshop geven op Paperday. Paperday werd georganiseerd door BNO Oost (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers). Het thema was – hoe kan het ook anders- papier. Er waren verschillende lezingen van creatieve professionals die elk op hun eigen manier met papier werken. Er waren workshops en er waren stands van papierleveranciers waar vele soorten papier bekeken en gevoeld konden worden.
Ik vertel graag over mijn eigen werk. Want dat betekent voor mij meteen weer even stilstaan en ook aan mijzelf vragen: Waarom doe ik ook al weer wat ik doe en waarom is dat eigenlijk met papier?
Maar nog leuker vind ik het om anderen mee te nemen in de wondere wereld van origami. En dat resulteert dan in een verhaal met een hoog ‘wist je dat’ gehalte. We hebben gesproken over origami als hedendaagse kunstvorm. Over verschillende stromingen binnen de origami. De wetenschappelijke toepassingen ,van airbag tot hart-stent, kwamen voorbij. Wiskundige aspecten kwamen aan de orde en: om te demonstreren dat origami behalve licht en flexibel, ook super sterk is, is een moedige man uit het publiek op mijn verzoek, met zijn volle gewicht op een gevouwen stuk papier te gaan staan. Je zou het bijna niet geloven, maar het papier hield het gewoon!
Heel leuk om te merken dat het publiek zich verbaast over de oneindige mogelijkheden en toepassingen van origami. Niemand meer in die crowd die denkt dat origami alleen een knutsel bezigheid is voor kinderen.
Bezoekers konden ook zelf met papier aan de slag. Tijdens de workshop Vouwen voor designers hebben we geexperimenteerd met enkele basisprincipes van de vouwkunst. Na wat voorbereidende vouw technieken, zijn we doorgegaan naar het maken van een geometrische vormen. En het resultaat? Elke deelnemer ging naar huis met een goed gelukte tesselation.
Andere sprekers die dag waren: Marthe van Herk, Vera van Wolferen en Peter Bos. Marthe maakt onder de naam ‘Whispering paper’ prachtige delicate papierknipsels.
Daarna was de beurt aan Vera. Zij maakt ‘story objects’ miniatuur sculpturen van meestal wit papier. Een droomwereld aan witte campers en andere zeer gedetailleerde miniaturen. Eigenlijk niet te omschrijven. Je moet het zien en zelf interactief beleven. Ga daarvoor naar haar website en doe zelf een interactieve animatie.
Tot slot vertelde Peter Bos, grafisch ontwerper, ons over zijn vele projecten waarbij papier een grote en bijzondere rol speelt. Origineel en spraakmakend.
Een super inspirerende en leuke dag! Heel bijzonder om vanuit verschillende disciplines te horen over hoe papier voor ieder werkt. Gemeenschappelijk hebben we de fascinatie en liefde voor papier als materiaal. Papier heeft zijn beperkingen, maar daarbinnen juist oneindige mogelijkheden. Dat bleek maar weer. Zoals ik al zei aan het eind van mijn lezing: papier is een eigenwijs medium. Tegelijkertijd als je er zorgvuldig mee omgaat; tijdens het werken een soort van relatie ermee opbouwt, dan wil je niet anders. Gelukkig is het voor mij elke dag paperday!