Houd ajb rekening met een maak/levertijd van ca. 2 - 4 weken

Tot half juli is een deel van de collectie te bekijken (en te koop) in het papiermuseum in Renkum. Op 11 mei jongstleden is de expositie feestelijk geopend door wethouder Leonie Rolink. De expositie bestaat uit 4 composities van lampen en de eerste presentatie van mijn nieuwste, officieel nog niet uitgekomen model Ouroboros.

Papiermuseum

Het papiermuseum gaat in op allerlei verschillende facetten van papier. Je kan bijvoorbeeld zien hoe oud het principe van papier maken al is. Waar en hoe het begonnen is. En hoe het zich heeft ontwikkeld van handgeschept papier tot een geavanceerde productielijn met vele toepassingen.

Van Papiermolen

In het gebied Renkum, Heelsum en Oosterbeek werden sinds 1598 al papiermolens gebouwd. Rond 1750 functioneerden er zelfs 20 papiermolens rond Renkum. Het was op deze plek dat er hoogwaardig schrijfpapier voor heel Europa werd gemaakt. Maar ook tegenwoordig wordt er in Renkum en Heelsum nog papier geproduceerd bij Smurfit Kappa Parenco en Schut papier.

naar circulaire economie

In het museum ook veel weetjes.  Wist je bijvoorbeeld dat bankbiljetten helemaal niet van papier worden gemaakt, maar van een combinatie van linnen en katoen? Of wist je dat Nederland koploper is op het gebied van hergebruik van papier? Smurfit Kappa Parenco draait volledig op oud-papier en Schut Papier in Heelsum gebruikt bij de fabricage van papier vezels van bijvoorbeeld tomaten- en paprikaplanten.

Wisseltentoonstelling

Het papiermuseum organiseert naast de vaste tentoonstelling ook wisselende exposities met werk van verschillende beeldende kunstenaars en ontwerpers.
Soms is dat kunst waarbij het papier gebruikt wordt als drager, zoals bij tekeningen en schilderijen. En soms vormt het papier zelf de basis van het werk. Zoals bij origami.

Je vindt het museum aan de Dorpsstraat 21 in Renkum.

Het is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

  • afbeeldingen zijn stills uit de video van Veluwezoom in Beeld
Vragen?
Stuur mij een WhatsAppje!