Houd ajb rekening met een maak/levertijd van ca. 4 - 6 weken

Je hebt een oude lampvoet en daar moet een nieuwe kap op. Het vinden van de juiste lampenkap kan dan best nog wel een uitdaging zijn. Een mooie kap kan een heel gewone voet opwaarderen tot een mooimaker in je huis. Een verkeerde kap kan een prachtige lampenvoet reduceren tot een modderschuit. Dus… Hoe groot moet de kap zijn? Welke kleur moet de kap hebben? Geeft hij wel genoeg licht? Hieronder 7 tips die je helpen bij het kiezen van de perfecte lampenkap.

Hoe groot moet de lampenkap zijn?

Lampenkappen kun je vergelijken met hoeden. Als een hoed te groot of te klein is voor het hoofd, dan staat het raar. Of het hoofd verzuipt of het hoofd lijkt onnatuurlijk groot. Alle maten moeten goed in verhouding zijn. Hoe weet je nou hoe groot je lampenkap moet zijn ten opzichte van de voet? Daar zijn ‘regels’ voor:

Tip 1 De goede hoogte

Vuistregel is dat de kap ongeveer 40% van de totale lamphoogte bedraagt.
Let er ook op dat de lampenkap over de ‘nek’ van de lampenvoet valt, zodat je de fitting niet ziet.

Tip 2 De juiste breedte

De breedte van de kap moet grofweg de lengte van de voet zijn. Grofweg, dus je kunt er wel wat van afwijken. De kap moet in elk geval breder zijn dan het breedte punt van de voet.
Persoonlijk hou ik van bredere lampenkappen. Twijfel je tussen twee verschillende maten, dan is mijn advies meestal: neem de grootste.

Tip 3 De plaats waar de lamp komt te staan

Bedenk in verband met de juiste maat van de lampenkap ook waar je de lamp wilt gaan neerzetten. Komt de lamp bijvoorbeeld op een kastje in de gang te staan, let er dan op dat je niet elke keer dat je langs loopt tegen de kap aan stoot omdat de kap uitsteekt.

Tip 4 De kleur van de lampenkap

Wat wil je bij het licht van je lamp gaan doen? Wil je specifiek een lamp om bij te kunnen lezen? Of wil je een deel van je kamer subtiel uitlichten? Als je wilt kunnen lezen bij het licht van je tafellamp, kies dan een lampenkap die direct licht doorlaat. Dat betekent een kap met een opening boven en meestal ook onder. Of als je kiest voor een kap die indirect licht doorlaat, kies dan een zo licht mogelijke kleur. In het geval van een Danielle Origami Lamp(enkap) geldt: wil je erbij lezen, neem een witte.
Wil je een stukje kamer, hal, serre knus uitlichten dan kan je een niet lichtdoorlatende kap nemen (wel met opening boven of onder) in elke kleur die je mooi vindt. Als de kap lichtdoorlatend is, zoals het papier van de Danielle Origami Lampen, dan is een opening voor direct licht niet nodig. De Danielle Origami (tafel)lampen geven zacht diffuus licht waarmee je ook met de donkerder kleuren heel prettige licht-oases kunt creëren.

Tip 5 Wees moedig met kleur

Een witte kap geeft het meeste licht en is het meest functioneel. Wit oogt ook mooi en strak in elk interieur.
Toch raad ik je aan om ook eens een andere kleur in overweging te nemen. Een lamp(enkap) is een goeie manier om kleur te brengen in een verder rustige kalme ruimte.
Een lampenkap in een flamboyante kleur geeft heel gemakkelijk net die vrolijkheid aan je huis dat je zocht.

Tip 6: Don’t buy the same old thing

Koop niet dezelfde lampenkap die er altijd al op zat. Die neiging kan je hebben namelijk, omdat je gewend bent aan een bepaalde kleur en maat. Maar is het niet leuk om jezelf en je interieur te verrassen met een mooie nieuwe frisse combinatie?!

Tip 7 Neem je oude voet mee naar de winkel

Zoek je ook de perfecte lampenkap voor je oude voet. Kom dan eens langs en neem je oude voet mee. Dan kunnen we samen een aantal maten modellen en kleuren uitproberen. Als je liever via de webshop bestelt; stuur dan gerust een foto van je oude lampenvoet op. Ik kan digitaal ook een indruk geven van hoe een bepaalde lampenkap op jouw lampenvoet zou staan.

Meer voorbeelden van van lampenkappen op bestaande lampvoeten bekijken? Klik dan hier en hier.

6 reacties op “7 tips om de juiste lampenkap te vinden

 1. Kan er op een Artemide Tolomeo Mega Terra vloerlamp alleen een van lampenkap die erbij hoort? Of kan ik ook van een ander merk een kap kopen?

  1. Dag Liesbeth, Dat zou je misschien nog beter bij Artemide kunnen informeren. Ik denk eigenlijk van wel. In elk geval passen mijn lampen er mooi op. Bij de productfoto’s van de Aladdin M in Nature zie je een foto met een voorbeeld.

 2. Welke maat lampenkap adviseer je bij een lampenvoet van 1.30 m hoog? Rechte stang doorsnee 2,5 cm.

  40 x 25 cm
  Of
  35 x 23 cm

  Het gaat om een zwarte lampenvoet met een oudroze lampenkap.

  Alvast bedankt.

  1. Hi Leonie,
   Ik zou gaan voor richting 40 cm of 50 cm. zoals de Aladin M. Dan heb je wat mij betreft een mooie verhouding. Je kan altijd even langskomen met je lampvoet om verschillende maten en modellen te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?
Stuur mij een WhatsAppje!