Houd ajb rekening met een maak/levertijd van ca. 3 - 7 weken

Deze neushoorn heb ik gevouwen voor Sam, onze gids in het Krugerpark. Sam vertelde dat in 2012 in Zuid Afrika een recordaantal van bijna 600 neushoorns door stropers is gedood. De meeste neushoorns die van hun hoorn beroofd worden, sterven. Sommige leven zwaargewond verder.

De papieren neushoorn

Deze gevouwen neushoorn is ontworpen door John Montroll. Ik heb ‘m gevouwen van Unryu papier (Thais) dat ik eerst heb behandeld met MC (behanglijm) en vervolgens heb meegenomen naar Zuid Afrika. Want ook op vakantie moet er gevouwen worden 🙂
Diagrammen vind je in: Origami Worldwide samengesteld door John Montroll & Brian K. Webb.

De bedreigde neushoorn

Door de gestegen prijs van hoorn op de zwarte markt in Azië is de stroperij enorm toegenomen. De stropers verkopen de hoorns aan handelaren uit China, omdat er daar mensen zijn die geloven dat vermalen neushoorn geneeskrachtige en potentie verhogende werking heeft. Sam lacht schamper en zegt dat je dan net zo goed je eigen nagels kunt opeten, want de hoorn bestaat uit keratine. Net zoals je nagels.

Stop de stropers, red de neushoorn

Om de stroperij tegen te gaan proberen de rangers verschillende dingen. Soms worden de hoorns preventief verwijderd. Maar zelfs zonder hoorn zijn de neushoorns niet veilig, vertelde Sam. Ze worden vaak alsnog slachtoffer van de stropers omdat die ook het stukje hoorn dat onder de huid zit willen. Ook dat stukje brengt genoeg geld op. Daarnaast implanteren natuurbeschermers een chip met GPS in de hoorn. Op deze manier kunnen ze de neushoorns beter in de gaten houden en (hopelijk) de stropers makkelijker pakken. Heel erg effectief is het nog niet, want hiermee worden vooral de stropers gepakt en blijven de echte boosdoeners, de Aziatische opdrachtgevers buiten schot.

Witte en zwarte neushoorns zijn allemaal grijs

In het Krugerpark leven witte en zwarte neushoorns. Het zijn twee verschillende soorten, maar ze zijn allemaal grijs. De witte neushoorn heeft brede lippen. De Afrikanen noemden het dier oorspronkelijk ‘wyd renoster’, breedlip neushoorn. De Engelsen vertaalden ‘wyd’ niet als ‘wijd’ in de zin van breed, maar als white: wit.
Met zijn ‘wijde’ lippen kan de witte neushoorn grazen van de grond. De zwarte neushoorn heeft een puntige lip en eet daarom vooral blaadjes van bomen en struiken.
In het Krugerpark leven nu (nog) ongeveer 20.000 witte en 1800 zwarte neushoorns.

3 reacties op “Neushoorn ‘Renoster sal begin uitsterven’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?
Stuur mij een WhatsAppje!