Houd ajb rekening met een maak/levertijd van ca. 4 - 6 weken

Liefhebbers van papier en kunst kunnen nog tot 27 oktober terecht bij CODA Paper Art 2013 in het CODA Museum in Apeldoorn. 39 kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen hun werk met als basismateriaal: papier. Ook origamikunst!

Anouk Vogel, Peter Callesen, Jill Sylvia

Happy Paper

Nog voor je betaald hebt wordt je al getrakteerd op een vrolijke, grote kartonnen robot van Bob van den Berg. Leuk! Eenmaal binnen de poorten (entree:10 euro, museumjaarkaart: gratis) val je direct met je neus in de Paper Garden van Anouk Vogel. 1000 gevouwen irissen.
Een goed begin, en zo blijft het ook. De tentoonstelling heeft een lekker tempo.
Je loopt je eigen route en het loopt lekker.

Love kills

Wij liepen van de bloementuin naar de werken van Andrea Mastrovito. (Italië)
Op het eerste gezicht romantische driedimensionale collage werken van papier. Geliefden slapend in elkaars armen en….
botten? Maar wacht even, waarom liggen de werken op de grond? Slapen ze niet dan? Zijn ze dood? Zijn het graven? Een werk dat je de rillingen geeft. Met kippenvel lopen we naar de volgende verrassing.

Guggen ’Dizzy : Mia Wen-Hsuan

LSD cirkels?

Papiercirkel-installaties die kunstenares Mia Wen-Hsuan Liu (Taiwan) heeft samengesteld uit papier uit haar dagelijks leven. Kaartjes gerangschikt in een patroon tot grote ronde driedimensionale schilderijen. Zo mooi en vakkundig gemaakt.
Vanuit verschillende hoeken zie je verschillende kleuren, en dichterbij en verder weg bewegend geeft het een duizeligmakend caleidoscopisch effect. Een soort LSD-cirkels.

Knipkunst is NIET tuttig!

Het werk van Claire Brewster (Engeland) is ook prachtig. Uilen geknipt uit landkaarten. Sneeuwuilen geknipt uit de Noordpool, eilandjes als ogen, vleugels van oceanen. Fraaie schaduwwerking op de muur.

Nog meer coole knipkunst: De compositie van Peter Callesen (Denemarken). Spectaculair! Callesen toont een compositie met in het centrum een hoofdloos (über?)wezen, gekleed in een jurk die overloopt op de grond en uit de jurk zijn mensjes geknipt. Of de jurk is opgebouwd uit een wereld van mensjes dat kan natuurlijk ook. Sommige mensjes zijn niet weggeknipt, maar staan omgevouwen rechtop in het werk te wezen. Een fascinerend patroon van schaduwen in een prachtig beeldverhaal.

Li Hongbo, Cardboard Safari, Claire Brewster, Maria Ikonomopoulou

Feestslingers

En dan ineens sta je in een wondere kleurwereld van een soort feestslingers. ‘Fairytale World’ van kunstenaar Li Hongbo (China) Wat een details! Superfijn werk, in kleuren waar je dorst van krijgt.

Paper Cave

Speciale vermelding verdient wat mij betreft ook Paper Cave van Wendy Plomp (Nederland). Een ruimte met papieren stalagmieten en stalactieten in frisse groene en gele tinten. Mooi hoe deze kleuren contrasteren met de dreiging van de scherpe punten. En verrassend wat de vrolijke kleuren doen met de strakke vormen. Een werk om in te zijn! Wat zeg ik, om in te blijven!

Er is nog veel meer moois en interessants te bekijken: (origami)sieraden van papier, een boekenbal, en in de expositie ‘Op weg naar Paper Art 2013’ (gratis op De verdieping) nog toegepaste papierkunst: meubels en o.a. lampen. Ook de moeite waard.

Prachtig, afwisselend en verrassend!

Conclusie: een prachtige, afwisselende en verrassende tentoonstelling. Heel inspirerend om te zien hoe ideeën worden omgezet in papier en hoe papier door middel van verschillende technieken veelzijdige en gevarieerde kunst oplevert.

Ik zeg: gaan!

CODA Paper Art 2013 is nog tot 27 oktober 2013 te zien in CODA Museum, Apeldoorn

Één reactie op “CODA Paper Art 2013: Prachtig en zeer de moeite waard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?
Stuur mij een WhatsAppje!