Houd ajb rekening met een maak/levertijd van ca. 2 - 4 weken

Het Tropenmuseum in Amsterdam nodigt iedereen uit om deze zomer mee te vouwen aan een giga origami kunstwerk. En zo vaak is er niet iets te doen rondom origami in de Nederlandse musea, dus togen mijn origami-maat en ik met knisperende vingers naar Amsterdam.

Indrukwekkend

Als je het museum binnenkomt val je direct met je neus in de origami boter. Fraai uitgelicht in de nog fraaiere lichthal van het museum hangen daar een stuk of tien, twintig enorme origami vogels hoog in de lucht. Een mooi gezicht.
De vogels zijn ontworpen door de Zwitserse origami master Sipho Mabona. Het idee is dat de bezoekers zelf kleinere, veel kleinere, versies vouwen van het model. Op die manier kan je zelf meebouwen aan een wekelijks groeiend kunstwerk van duizenden origamivogels. Crowdfolding.

foto’s: facebook pagina mabona origami

De lol zit ‘m in het mee doen

Achter in de lichthal staan tafels waar je als bezoeker kan gaan zitten vouwen. Er ligt papier voor je klaar en om je te helpen vouwen, draaien er video’s waarop Mabona himself het model voordoet. Je kan met de video mee vouwen of je laat je leiden door de fotodiagrammen die op tafel liggen. En wie meer begeleiding nodig heeft, kan mee doen met het vouwklasje.

Om het doenbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen, lijkt het model ontworpen met de vaardigheden van de niet geoefende vouwer in het achterhoofd. Persoonlijk vind ik het model an sich niet erg opwindend. De lol zit ‘m dan ook meer in de deelname aan het project. Woensdag 23 juli hingen er ongeveer tien kleine – door bezoekers- gevouwen vogels.
Wij hebben 3 vogels bijgedragen, op een stapel gelegd van ongeveer 20 vogels. Nog een lange weg te gaan dus, want de bedoeling is dat aan het eind van de zomer de lichthal volledig gevuld is. Dat zal ongetwijfeld een mooi gezicht zijn. Ik hou je op de hoogte.

Sipho Mabona: eigentijds en zeer getalenteerd origami kunstenaar

Zijn werken laten een groot scala aan verschillende origami stijlen zien. Van zeer ingewikkelde figuratieve ontwerpen tot abstracte geometrische vormen. Helaas is er behalve het giga vouwproject op origami gebied niet veel meer te bekijken in het Tropenmuseum.
Jammer want ik ben een grote fan van het werk van Mabona. Zijn projecten zijn juist zo overtuigend in het veranderen van het achterhaalde wat suffe knutsel idee dat veel mensen nog bij origami hebben. Mabona is bekend van zijn prachtige installaties en koning van de grote origami projecten. Vorig jaar nog toonde hij met zijn White Elephant project wat een krachtige kunstvorm origami eigenlijk is.

foto’s: mabonaorigami.com

Als ultiem bewijs dat er geen grenzen zijn aan wat er gemaakt kan worden uit één vierkant vel papier, vouwde Mabona een replica van het grootste landzoogdier dat er is: de olifant. Hij gebruikte hiervoor een vel papier van 15 bij 15 meter! Hij financierde dit geweldige project door middel van crowdfunding. Sipho bood origami kunstwerken en o.a. origami tutorials aan voor grotere en kleinere bedragen. Zodoende heeft hij meer dan 25.000 dollar bij elkaar verzameld om zijn levensgrote witte olifant te realiseren.

Mee vouwen aan het giga origami kunstwerk kan nog tot 31 augustus!

Check de website van het Tropenmuseum voor meer info.
Meer lezen over Sipho Mabona? Klik hier om naar zijn website te gaan.

Één reactie op “Crowdfolding: Giga origami kunstwerk in tropenmuseum Amsterdam

  1. Bijzonder knap en ongeloofllijk gedaan wat betreft de origami kunstwerken, een olifant op bijna ware grootte.
    Mooie creaties.. ga zo door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?
Stuur mij een WhatsAppje!