Houd ajb rekening met een maak/levertijd van ca. 4 - 6 weken

Hoe lang doe je over zo’n lamp? Dat is een van de meest gestelde vragen. En ik weet eigenlijk nooit zo goed wat ik dan antwoorden moet.
Want wat telt mee? Vanaf welk moment gaat de tijd in? Is dat het moment dat ik een idee krijg voor een bepaald model? Voordat een model ontstaat, loop ik vaak al een tijdje op het ontwerp te broeden. Of gaat de tijd in als ik het papier bestel? Of als ik het papier uitprobeer? Of moet je rekenen vanaf de eerste vouw van een bepaalde lamp.
Dus is het antwoord dan: 1 tot 8 uur, anderhalve dag of 3 jaar? Wat mij betreft kloppen alle drie de antwoorden.

De praktische realisatie

Dit is natuurlijk typisch de gedachtegang van een maker/ontwerper. Waarschijnlijk wil je gewoon puur de tijd weten die in de praktische realisatie gaat zitten. Exclusief nadenken, exclusief het technische deel van de constructie, de fitting en het snoer en helemaal exclusief het verpakken van de lamp.
Okee, dan doe ik er…. Tja, dat hangt dan in mindere mate ook weer af van de grootte en voor een belangrijker deel af van de hoeveelheid vouwen van een lamp. Hoe meer vouwen hoe langer ik erover doe. Gemiddeld kan je zeggen dat ik 1 lamp per dag zou kunnen vouwen.

80% de ene dag, 20% de dag erna

Het maken en vouwen van een lamp bestaat uit verschillende onderdelen. Vaak doe ik 80% van het werk op de ene dag (papier op maat snijden, op en uitmeten, inkerven van de diagonalen, voorvouwen en het voorlopig invouwen). En het driedimensionaal maken van de lamp en de finishing touch van het armatuur de volgende dag.
De reden daarvoor is dat ik in elk onderdeel van het proces  fouten en vergissingen kan maken. Het liefst maak ik geen vergissingen,

één verkeerde vouw en ik kan opnieuw beginnen- Maar als ik dan toch een fout maak doe ik dat liever aan het begin dan aan het einde van het proces. Daarom begin ik meestal op de volgende dag fris aan het afmaken van een lamp.

Waarom is dat een interessante vraag?

Waarom denk je dat deze vraag zo vaak gesteld wordt? Waarom is het interessant om te weten hoe lang je over een lamp doet? Is het omdat ze eruit zien alsof ze veel werk zijn en je dan nieuwsgierig bent naar hoeveel werk precies? Dat dacht ik. Maar bij mij thuis wordt gedacht dat je dan wil weten of de prijs in juiste verhouding tot het aantal werkuren staat. Is dat de hoofdreden achter de vraag?
En is het dan ook zo dat hoe langer je ergens over doet, hoe kostbaarder het mag zijn? Of willen mensen gewoon een beeld vormen van hoe snel of hoe sloom ik werk? haha.

Ik heb ook een vraag:

Hoe lang geniet je van een lamp?

Hoe lang kan een lamp je blijven boeien? En tel je dan de uren dat het licht niet aan is ook mee? Want dan moet hij ook mooi zijn, toch? Om naar te kijken. Hoe denk jij erover? Waarom is hoe lang ik over een lamp doe interessant om te weten. Vind jij het eigenlijk interessant om te weten? En/of hoe lang geniet je van een lamp? Als je je gedachten opmerkingen antwoorden hieronder kwijt zou willen, heel graag! Bij voorbaat dank.

Één reactie op “Hoe lang doe je over een lamp?

  1. Ik geniet elke keer weer als we aan de eettafel zitten en de twee lampen erboven een mooi licht geven op de gedekte tafel, het lijkt wel of dit de smaak, maar zeker de gezelligheid van samen eten verhoogt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?
Stuur mij een WhatsAppje!