Houd ajb rekening met een maak/levertijd van ca. 4 - 6 weken

Wij zoeken een lamp voor boven de eettafel.
Oké, leuk. Waar zat je aan te denken?
We dachten aan één grotere of misschien twee kleinere. Een witte of misschien toch een gekleurde… Ik hou van kleur, maar hij denkt eerder aan een witte lamp…


Zo hoor ik het vaak bij mij in de winkel. En dat is logisch, want een lamp uitzoeken voor boven je eettafel. dat komt nauw. Hij moet niet te groot, niet te klein, hij moet de juiste kleur hebben, voldoende licht geven, maar ook weer niet te fel zijn. Hij moet mooi zijn, bij de tafel passen, bij het interieur.. En, ook niet onbelangrijk, als je je huis met iemand deelt: moet de lamp ook in de smaak vallen bij je ‘huisgenoot’.

Waar moet je op letten bij het kopen van een eettafel lamp

Zou je/jullie bij mij in het atelier komen, dan beantwoorden gaandeweg een aantal vragen. Deze vragen helpen je om de juiste keus te maken. Je gaat naar huis met de lamp die precies past bij jouw huis en jouw smaak.
Wil je via de webshop kopen of ben je je nog aan het oriënteren dan kan het ook handig zijn om deze vragen alvast door te nemen.

Eerst gaat het om: jouw wensen:

  • Hoeveel licht wil je hebben?
  • Welk model (vorm) spreekt je aan?
  • Welke kleur lamp (papier) vind je mooi?

Dan gaat het om: de omstandigheden:

  • Welke vorm heeft de eettafel?
  • Hoe groot is de tafel?
  • Hoe groot en hoe hoog is de kamer?

Omdat de antwoorden op deze vragen elkaar wederzijds beïnvloeden, is de volgorde van deze vragen niet vast.

  • Hoeveel licht wil je hebben?

Om dat te bepalen moet je bedenken wat je wil doen aan je eettafel. Als je je eettafel hoofdzakelijk gebruikt als plek waar wordt gegeten, gelachen, waar gesprekken worden gevoerd en spelletjes gespeeld, dan heb je veel keus want dat kan allemaal met rustig indirect licht. Eigenlijk zijn alle modellen en kleuren van mijn lampen daarvoor geschikt.

Wil je bij het licht van de eettafellamp, de (papieren) krant kunnen lezen, ook als het buiten al donker is, dan kan je het beste een lamp kiezen in een lichtere kleur papier, (wit, Pure, Snowy of Nature) of een lamp met een opening aan de onderkant, die direct licht geeft.

Wil je aan je eettafel kunnen handwerken of bijvoorbeeld papier vouwen (ik noem maar es wat ; )) Dan kan je best een origami lamp ophangen, maar alleen als dat niet je enige lichtbron is. In zo’n geval is het handig om bijvoorbeeld spotjes in het plafond te hebben of een extra bureau lamp uit de kast te halen (dat doe ik zelf bij ons thuis).

  • Welk model, welke vorm wil je voor je eettafel lamp?

Over het algemeen wordt de Discus en de La Bomba als het meest complex en boeiend ervaren. Beide modellen hebben veel vouwen, hetgeen veel dynamiek geeft waardoor je er lang naar kunt blijven kijken.

De Ilyas en de Aladdin zijn vergeleken met de Discus weer wat kalmer, meer sereen nog. Evenwichtige maar toch ook spannende vlakverdelingen geven mooie licht en schaduw effecten. Zowel als de lamp aan als uit is.

De Lydia en de Diamonds, die zijn het meest minimalistisch uit de collectie.
(En ze combineren overigens ook heel mooi met elkaar. Meer daarover in een volgend blog.)

Als je weet welk model je wilt, hoef je alleen nog de grootte en de kleur te bepalen.
Welk model/vorm je ook kiest: Voor alle lampen geldt: het zijn Eyecatchers die toch ook rust uitstralen.

  • Een witte origami lamp of toch een gekleurde?

Laten we voorop stellen dat de witte lampen niet koel, kil of steriel zijn. Ze zijn wit en geven mooi zacht warm licht.
De hoogwitte lampen en de Snowy lampen zijn nog witter en geven helder wit licht.
Alle kleuren die neigen naar geel (vanille, nature) geven je interieur een nog warmere knussere feel. Het felle mandarijntjes oranje van de kleur ‘Sunny’ kan een vrijwel wit interieur heel hip maken.
Zandbruin geeft warm licht als de lamp aan is, maar oogt vrij cool met het licht uit.
Je kan je laten leiden door de andere kleuren in je interieur. Kies bijvoorbeeld voor dezelfde tonen. Houd alles heel natuurlijk. Of ga voor bohemian en vrolijk met tinten geel of voor strak en toch gezellig met wit.

Zoals gezegd, de kleur wordt ook bepaald door je wens naar de hoeveelheid licht. Hoe lichter het papier hoe meer licht de lamp geeft.

Hoe groot moet mijn eettafel lamp zijn?

Oké, je weet nu welk model je wilt en welke kleur. Dan hoeven we nu alleen nog maar de maat te bepalen. En daarvoor kijken we naar de grootte van je tafel, en de grootte en de hoogte van de kamer.

  • De vorm en grootte van de tafel

Heb je een behoorlijke lange rechthoekige eettafel, dan kan je gaan voor een grotere lamp. Diameter 70 cm of meer. Bijvoorbeeld de Ilyas XL hieronder op de foto of de Ilyas XXL (85 cm) of de Discus(70 cm).

Omdat de origami lampen gelijkmatig indirect licht geven en ook naar het plafond schijnen, heb je voldoende licht met één lamp. Meestal hang je de lamp dan in het midden van de tafel. Maar dat hoeft niet. Gebruik je vooral een deel van de tafel, en is het andere deel meer voor boeken, kranten, fruitschalen en wat een mens allemaal nog meer op de eettafel kan verzamelen, dan kan je best ook de lamp hangen boven dat deel waar je het meeste zit.

Een kleinere rechthoekige tafel kan het prima redden met een Medium size lamp (ca 50 cm doorsnede). Denk aan Discus M, Ilyas of Aladdin M of het model Lydia. Je kan er dan eentje in het midden hangen of twee naast elkaar.

Soms voelt het evenwichtiger om de lampen te verdelen over de lengte van de tafel.

Je kan ervoor kiezen om 3 of meer kleinere lampjes achterelkaar op te hangen.
Dit geeft een mooi ruimtelijk effect en benadrukt de lengte van de kamer.

Heb je een ronde tafel, dan is het een idee om te gaan voor 1 centrale lamp. Dan echo je de vorm als het ware. Of je gaat voor bijvoorbeeld 3 kleinere die je dan op verschillende hoogtes hangt.

De grootte van de kamer en de hoogte van het plafond

Bij de keuze van de maat van de lamp kijk je ook naar de hoogte van het plafond en natuurlijk de grootte van je kamer. Hoge plafonds vragen om grotere lampen.

Conflict tussen vorm en functie

Vorm-functie conflict: dat je iets mooi vindt dat niet praktisch is. Of andersom. Da’s lastig… Maar kom dan gerust langs of stuur me een e-mailtje, ik geef je graag advies. Meestal komen we er wel uit.

En welke kleur snoer dan?

Bij de Danielle Origami lampen horen mooie snoeren van stof. Strijkijzersnoer. Maar welke kleur dan?

Als je hier moeite mee hebt, bedenk dan: wil je gaan voor natuurlijk en/of rustig, of wil je een klein statement maken met een contrasterende kleur snoer. Misschien heb je gekozen voor een rustige kleur lamp en wil je dat opleuken met een felgekleurd snoer. Mijn favoriet is een witte lamp met een rood snoer.
Moet het fris en fruitig zijn, dan is een kleurig snoer vaak een goed plan, moet het rustiger dan is wit of beige de beste optie of ton sur ton als het gaat om een gekleurde lamp. Moet het modern en mannelijk, (haha cliché) ga dan voor zwart.

De perfecte lamp voor boven je eettafel

Zo maak je een uitgebalanceerde keuze voor je lamp voor de eettafel. Niet 1,2,3 klaar dus, maar je weet zeker dat je goed zit. Dat het mooi staat en dat het functioneel is.

PS Dank aan al mijn klanten die foto’s van hun lampen boven de eettafel ter beschikking hebben gesteld aan dit artikel. Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?
Stuur mij een WhatsAppje!