Houd ajb rekening met een maak/levertijd van ca. 2 - 4 weken

Collapsible origami (invouwbare origami?) is origami gemaakt uit een vel papier waarbij je de vouwen kunt samendrukken (collapsen) tot kleinere twee- en driedimensionale vormen. In het dagelijks leven zie je ook zaken terug waarin opvouwbaarheid een rol speelt. Denk maar aan een waaier of een paraplu.

De magic ball, – ontworpen door Kade Chan-, is opgebouwd uit een heleboel waterbombbases achter en onder elkaar. De waterbombbase is een veelgebruikte basis voor origamimodellen.

In de afbeelding hierboven zie je links hoe je een enkele waterbom-basis vouwt.
De middelste figuur is de waterbom-basis in zijn driedimensionale vorm.
En de laatste figuur toont een enkele waterbombasis zoals je die terugziet in de Magic ball.

Verschillende vormen van de magic ball

Om een magic ball te krijgen, moet je dus eerst alle waterbom-basisjes vouwen en vervolgens de korte uiteinden van het papier  aan elkaar plakken. Inderdaad heel erg ‘niet –origami’. Maar toch geoorloofd, want het maakt dat je de bal kan transformeren naar een donut-vorm of een cylindervorm. En weer terug naar de bal. Magic!

Afmeting van het papier

Ook afwijkend van de meeste origami is de afmeting van het papier. Je vouwt deze bal niet uit een vierkant vel, maar uit een rechthoek. De verhouding is 1:2. De magic ball op de foto heb ik gevouwen uit een rechthoek van 40 bij 20 cm. Als je dit model voor het eerst vouwt, gebruik dan geen kleiner formaat, want het is nogal een gepriegel.

Papiersoort

Je kunt de magic ball maken van allerlei soorten papier. Ook gewoon printpapier is geschikt. Ik heb elephant hide gebruikt. Zwaar papier (110 g/m.) Zwaar papier is prettig voor dit model, want dat ‘onthoudt’ de vouwen beter, waardoor de waterbomb-bases gemakkelijker op hun plaats ‘springen’.

Zelf vouwen?

Op Youtube staan diverse tutorials voor de magic ball. De handigste is die van Evan Zodl. Een instructiefilm met veel details in 4 delen.

4 reacties op “Magic ball: collapsible origami

  1. Hey Daan, mooie site!…ik vind de Magic balls super! Wilde het schilderij met de kraag “liken” maar dat ging niet 😉 X

    1. Bedankt Saskia! Het schilderij ‘liken’ is inderdaad lastig vanuit deze site. De foto staat namelijk op mijn flickr-site. Ik heb de foto ff bijgevoegd 🙂

    1. Inderdaad, dat is klein werken, maar ze zijn wel prachtig die paardenbloemen van Leyla. Zou je toch zo tegenaan blazen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?
Stuur mij een WhatsAppje!