Houd ajb rekening met een maak/levertijd van ca. 2 - 4 weken

Als origami-liefhebber koop je vaak een boek vanwege 1 specifiek model. Zo ook ik. Ik kocht dit hele fraaie boek vanwege de ‘Horned owl’. Uiteraard heb ik dat model als eerste gevouwen. Maar ik kan er geen genoeg van krijgen. Het is echt een fantastisch boek.

Horned Owl, gevouwen door mij, ontwerp Hideo Komatsu, papier: tant 20×20 cmHet boek bevat 20 modellen ingedeeld naar moeilijkheidsgraad met 1 tot 5 sterren. Zowel de uil als de panda (zie foto’s hieronder) zijn 3 sterren. Laten we zeggen ‘intermediate‘ niveau. Niet te moeilijk, niet te makkelijk. De giraffe, de leeuw en het nijlpaard op de omslag van het boek zijn complexer om te vouwen (5 sterren).

De diagrammen zijn voorzien van Engelstalige en Japanse ondertiteling en ze zijn ontzettend duidelijk. Behalve duidelijk zijn ze ook spannend! De vouw-sequenties nemen je mee op vouwavontuur en net als je denkt…waar gaat dit heen?!… dan valt alles (letterlijk) weer op zijn plaats. Komatsu zelf heeft het in dit kader over vouwsequenties met ritme.

De stijl van de modellen is ‘puur-origami’. Dat wil zeggen dat de modellen niet veel ‘shaping’ behoeven. En toch zijn de modellen expressief en levendig.

Elk model in het boek is voorzien van een fijn stukje tekst van de auteur. Hij vertelt wat wetenswaardigheden over bepaalde stappen in het diagram of over het model. Bij de ‘Horned owl’ bijvoorbeeld merkt hij op dat dit model een drastische vervorming van het dier is. Dat is opmerkelijk is want de andere modellen zijn  niet zo gestilleerd en geven een meer natuurgetrouwe weergave van het dier. zie bijvoorbeeld hieronder de panda. Deze lijkt toch precies op de moeder-panda uit het youtube-filmpje“sneezing panda”?!

Panda gevouwen door mij, ontwerp Hideo Komatsu, Grote panda: 30×30 cm, een zwart en wit vel unryu-papier op elkaar geplakt, Kleine panda: 15x 15 cm zwart/wit vouwblaadje

Works of Hideo Komatsu is te koop via origami-shop.com en kost € 59,95

Één reactie op “Boekbespreking: Op vouwavontuur met “Works of Hideo Komatsu “

  1. Goede review. Leuk om te lezen en het was fijn om te weten wat er nog meer naast de modellen in het boek staat!
    Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?
Stuur mij een WhatsAppje!