Houd ajb rekening met een maak/levertijd van ca. 2 - 4 weken

Origami wordt vaak gebruikt als symbool voor vrede en hoop. Het vouwen van 1000 kraanvogels zou ervoor zorgen dat je wens uitkomt. Bij rampen zoals 9/11 of de tsunami in Japan vouwden mensen over de hele wereld kraanvogels en stuurden deze naar de slachtoffers om hun steun en medeleven uit te drukken. In museum Het Valkof in Nijmegen wordt de vouwkunst op soortgelijke manier ingezet.


Bootjes vouwen om naamloze slachtoffers WOII te herdenken

In de laatste zaal van de tentoonstelling ‘Ontmoetingen in oorlogstijd’ wordt je uitgenodigd een bootje vouwen om de naamloze oorlogsslachtoffers herdenken. Veel oorlogsslachtoffers konden niet geïdentificeerd worden en kregen een naamloze uitvaart. Het bootje dat je hebt gevouwen ‘vaart uit’ door het op de vloer (water projectie) te plaatsen in het museum. Op 22 februari 2015 zullen de bootjes bij wijze van herdenking van het bombardement op Nijmegen in de Waal worden geplaatst als symbool voor de laatste reis van de naamloze slachtoffers.De tentoonstelling ‘Ontmoetingen in oorlogstijd’ is een bijzondere tentoonstelling waarin de levensverhalen van negen Nijmeegse personen als een rode draad door de expositie lopen. Als bezoeker loop je zelf letterlijk over een 100 meter lange tijdlijn. Deze tijdslijn leidt je chronologisch langs periodes en specifieke plekken in Nijmegen tijdens de oorlog. Interessant: de lijn tussen goed en fout blijkt lang niet zo scherp te trekken als we misschien denken.

Deze tentoonstelling loopt nog tot: 22 februari 2015. Voor mee info, klik op de link: Ontmoetingen in oorlogstijd

Papieren sieraden van Nel Linssen

Nu ook te bewonderen in Museum Het Valkhof : het internationaal befaamde werk van Nel Linssen (1935) . Deze kunstenares maakt al ruim 20 jaar sieraden van papier. Nel Linssen woont en werkt in Nijmegen en schonk onlangs haar hele collectie aan het museum.


In het prentenkabinet liggen en hangen armbanden, kettingen en mooie hangers. Haar werk ziet er heel gedetailleerd en complex uit. De meeste sieraden zijn uitgevoerd in verschillende tinten van 1 kleur. Maar er zijn ook bont gekleurde hangers te bewonderen die bijna Moors aandoen.
Erg leuk vond ik de door haar zoon gemaakte film. In de film zie je hoe Nel Linssen zelf haar sieraden toont en in beweging brengt. Ze vouwt verschillende armbanden en kettingen in en uit. Ze keert de slangachtige gevouwen vormen binnenste buiten en weer terug. Heel fascinerend.
De expositie in het prentenkabinet van het Valkhof Museum loopt nog tot: 4 januari 2015.

Meer info: t/m 11 januari Sieraden van Nel Linssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?
Stuur mij een WhatsAppje!