Houd ajb rekening met een maak/levertijd van ca. 2 - 4 weken

Ik ben lijstjes-freak. En dit model Pensador (denker) van Fernando Gilgado, stond al een tijd op mijn lijstje! Voor origami heb ik altijd 1001 ideeën en te weinig tijd. Dat frustreert niet, in tegendeel dat voelt als een rijkdom. Elke dag is er wel iets nieuws te vouwen, iets uit te proberen, te bekijken, te lezen, te bespreken, te begrijpen.

Aantal stappen: 100, Moeilijkheidsgraad: complex, Papier: tweekleurig Kraft (van Tiger) , Diagrammen: Papiroflexia Bicolor van Fernando Gilgado

Alles dat ik interessant vind, alles waar ik later nog eens iets mee wil doen zet ik op een of ander lijstje. Op die manier raak ik mijn ideeën niet kwijt. Sterker nog het bekijken van mijn lijstjes maakt dat de ideeën in elkaar overvloeien tot nog meer nieuwe ideeën. Gelukkig helpt de moderne technologie erg goed mee voor de lijstjes fan.

Mijn origami-lijstjes

Ik heb een leeslijst op mijn Ipad. Hierin staan artikelen van internet die ik nog moet lezen, herlezen en iets mee doen.

Natuurlijk mijn bladwijzer-lijst op Firefox waarin ik al mijn favoriete origami sites heb opgeslagen, om regelmatig te bekijken.

Ik houd een lijstje met blogonderwerpen bij. Deze lijst is geordend op wat het de lezer moet brengen. Inspiratie om een bepaald model ook te vouwen, een ‘hoe-doe’ over een bepaalde techniek, een boekbespreking, een mooie tutorial op youtube of een interview met een origamivouwer/designer. Op zich alweer een lijstje in een lijst :).

Een andere (visuele) lijst is mijn fotostream op mijn Ipad. Deze lijst bevat foto’s van van alles en nog wat. Modellen die ik nog wil vouwen, foto’s van scenes en composities die ik mooi vind, foto’s van kunst en grafisch werk, foto’s uit het dagelijks leven. Visuele lijsten in de vorm van foto’s zijn een enorme inspiratiebron voor je eigen creativiteit.

Flickr is een fijne lijst. Flickr ordent je eigen werk, desgewenst maak je onderverdelingen in sets. Je hebt al je vrienden op een rijtje en natuurlijk hun werk ook. Een ontzettend fijne kijk-lijst! Voor de mooi en de inspiratie.

Dan heb ik mijn youtube kanaal. Ik ben geabonneerd op fantastische kanalen met tutorials, informatie over van alles en nog wat, lezingen. Super interessant!

Verlanglijstjes

Terwijl ik dit blog aan het schrijven was, bedacht ik me dat al mijn lijstjes feitelijk verlanglijstjes zijn. Het geeft zoveel voorpret om de lijstjes te bekijken en na te denken over wat ik allemaal nog ga doen. En zo wijzen al die lijstjes de weg aan naar mijn doel, en detours are included!

‘The infinity of lists’ door Umberto Eco

Uiteraard is bovenstaande opsomming van mijn lijstjes niet volledig. Maar dat is meteen het mooie van lijstjes maken. Umberto Eco schreef er een boek over:’The infinity of lists’. Ik heb het nog niet gelezen, staat nog op mijn lijstje 😉
Eco heeft het over doelmatige en poëtische lijsten. Het verschil zit ‘m in de intentie waarmee ze worden opgesteld. Een voorbeeld van een doelmatige lijst is een boodschappenlijstje. Een lijstje om je te helpen niks te vergeten. Een poëtische lijst is een overzicht, een verzameling, waarmee je orde aanbrengt maar waarmee je ook dingen uitdrukt die niet onder woorden gebracht kunnen worden. Zoals een schrijver meer zegt als hij beschrijft dat hij niet in staat is te vertellen hoeveel hij van je houdt of hoe mooi een bloem is.
Eco zegt dat de stijlfiguur van het ‘onuitdrukbare’ ongelooflijk belangrijk is in de literatuur, omdat het de lezer de gelegenheid geeft om zelf verder te denken. De schrijver is niet in de positie om het je te vertellen dus je moet zelf de rest bedenken. En dat is volgens Eco ook precies de functie van de lijst. “The list makes infinity comprehensible.“
Klik hier om het youtube filmpje te zien waarin hij zelf uitlegt welke rol het maken van lijstjes heeft in kunst en onze maatschappij. Of…voeg het toe aan je nog–te-bekijken-lijst.

4 reacties op “Elke origami-lijst is een verlanglijst

  1. Ik maak lijstjes om de dingen af te strepen die ik gedaan hebt. Dat geeft voldoening.
    Die meneer op de wc is vast ook een lijstje aan het bedenken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen?
Stuur mij een WhatsAppje!